HomeAlgemene voedingZijn al die eiwitverrijkte producten echt nodig?

Zijn al die eiwitverrijkte producten echt nodig?

Zijn al die eiwitverrijkte producten echt nodig?

Zijn al die eiwitverrijkte producten echt nodig?

Tegenwoordig lijkt het alsof elk voedingsmiddel in de supermarkt een eiwitverrijkte variant heeft. Van brood en pasta tot yoghurt en snackrepen, overal prijkt prominent het woord ‘eiwit’ op de verpakking. Maar zijn al deze eiwitverrijkte producten eigenlijk wel nodig voor een gezond voedingspatroon? We zetten de feiten op een rij.

De rol van eiwitten in ons lichaam

Eiwitten zijn onmisbaar voor het goed functioneren van ons lichaam. Ze vervullen tal van belangrijke functies, zoals:

  • Opbouw en herstel van spieren, botten en weefsels
  • Aanmaak van enzymen, hormonen en antistoffen
  • Transport van voedingsstoffen en zuurstof in het bloed
  • Energielevering (als koolhydraten en vetten ontoereikend zijn)

Het is dus duidelijk dat we eiwitten nodig hebben, maar hoeveel precies?

Hoeveel eiwit hebben we nodig?

De eiwitbehoefte verschilt per persoon en is afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht, gewicht en fysieke activiteit. De algemene richtlijn voor volwassenen is:

  • 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag voor een niet-sportende volwassene
  • 1,2-1,4 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht voor mensen die duursport of spelsporten doen en mensen die willen afvallen
  • 1,6-1,8 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag voor fanatieke krachtsporters.

Bijvoorbeeld: Voor iemand van 70 kg betekent dit een eiwitbehoefte van 56 gram per dag. Ter vergelijking: 100 gram kipfilet bevat al zo’n 30 gram eiwit.

Hoeveel eiwit eet de gemiddelde Nederlander?

Nederlanders eten gemiddeld al meer eiwit dan de 0,8 gram die aanbevolen wordt. Mannen eten gemiddeld 1,29 gram per kg lichaamsgewicht en vrouwen 1,16 gram per dag. Hoewel je dus als sporter meer eiwit binnen moet krijgen dan als niet-sporter, eten de meeste Nederlanders al genoeg om optimaal te herstellen van duursport of spelsporten.

Maar krachtsporters dan?

Krachtsporters moeten inderdaad wat extra eiwit binnenkrijgen. Dit is echter veel sneller te halen dan je misschien zou verwachten.

Bijvoorbeeld: Een man van 80 kg krijgt gemiddeld al zo’n 1,3 gram eiwit per kg binnen, dit is 104 gram totaal. Om optimaal te herstellen moet hij tussen de 1,6 en 1,8 gram binnenkrijgen. Dit is zo’n 24-40 gram meer. Door een bakje kwark van 250 gram extra te eten en op brood 2 plakjes kipfilet te doen, zit je al op 25 gram extra eiwitten.

Eiwitten in een gevarieerd voedingspatroon

De gemiddelde Nederlander krijgt dus vaak al voldoende eiwitten binnen door gevarieerd te eten. Doe je aan krachtsport, dan is het slim om wat extra eiwit toe te voegen. Veel producten waar extra eiwit aan wordt toegevoegd zijn vaak sterk bewerkt en zijn door de toegevoegde suikers/vetten niet al te gezond. Een betere keuze is producten te nemen waar van nature veel eiwit in zit.

Goede eiwitbronnen zijn:

  • Vlees, vis, ei en zuivel
  • Peulvruchten zoals bonen, linzen en kikkererwten
  • Noten en zaden


Wil je meer informatie over jouw eiwitbehoefte en samen met een diëtist kijken hoe je hier het best aan kan voldoen, neem dan contact met ons op.

Leave A Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post